Зашто волим ћирилицу – Алекса Марковић

Ћирилица је писмо којим се споразумевју  људи у мојој земљи. Ћирилица нам помаже да се лакше разумемо, разговарамо, помогнемо једни другима.

Ја сам се први пут сусрео са азбуком када сам кренуо у први разред. За брзо и лако учење  ћирилице можемо да захвалимо творцу наше азбуке, Вуку Караџићу. Он је успео да нам олакша учење тиме што је направио азбуку такву да сваки глас који изговарамо можемо да напишемо само једним словом. Вук је увек говорио: „Пиши као што говориш, читај као што је написано.“ Као и друга деца и ја сам успео да научим азбуку и данас читам брзо и лако пишем ћирилицом. Волим ћирилицу зато што није тешка за учење, а опет је тако величанствена и лепа. Уз помоћ ћирилице сам написао прве речи, честитке, поруке, прочитао много књига, научио значење многих речи… Свакодневно користим ћирилицу када сам са мојим вршњацима, породицом, наставницима. Да немамо ћирилицу, не бисмо могли да разумемо говор једни других. Важно је да и даље негујемо наш језик и писмо, да га не заборавимо, јер Вук је увек говорио: „Пиши као што говориш, читај као што је написано.“ Као и друга деца и ја сам успео да научим азбуку и данас читам брзо и лако пишем ћирилицом. Волим ћирилицу зато што није тешка за учење, а опет је тако величанствена и лепа. Уз помоћ ћирилице сам написао прве речи, честитке, поруке, прочитао много књига, научио значење многих речи… Свакодневно користим ћирилицу када сам са мојим вршњацима, породицом, наставницима. Да немамо ћирилицу, не бисмо могли да разумемо говор једни других. Важно је да и даље негујемо наш језик и писмо, да га не заборавимо, јер оно представља наш народ и наше корене.

Због тога што је лака за учење и писање и омогућава ми да све своје мисли и осећања преточим у речи, ја волим ћирилицу и трудићу се да и даље буде тако.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: