Зашто волим ћирилицу – Синиша Менићанин

Волећи ћирилицу показујемо колико волимо свој народ и своју земљу. Ћирилицом су писали Свети Сава, Стефан Немања, кнез Лазар и сви српски владари кроз векове. Она је писмо којим је писао мој деда, мој отац, па и ја. Треба да смо чувари ћирилице, јер тако ћемо бити чувари и витезови свог народа и његове традиције.

 

Вук Караџић је за нас данас уредио ово писмо. Ћирилица је постојала и пре Вука, али је имала више слова. Он ју је скрасио и украсио, начинио је тачнијом и јаснијом. Када је из Вуковог списа и пера угледала светлост дана, ћирилица је засијала као најсјајнија звезда, која и данас сија у нашим налив-перима и оловкама. Сија и светли као наш понос и слава.

 

Смејем се, радујем и маштам на ћирилици. Њоме је исписана моја највећа жеља и тајна, а она се зове „лет“. Жарко желим да једног дана летим авионом и да осетим како је то када се изгуби тло под ногама, када се лети са птицама међу облацима и сунчевим зрацима. Желим да посматрам људе и аутомобиле из висина док миле ситни као мрави. Та реч лет, тако се лако пише, и кратко. На ћирилици свака се реч пише онако као се изговара.

Реч се понекад загуби. Ако се не запамти, ишчезне као ситна пахуља на длану. Оно што је записано заувек остаје. Зато сам ја своју жељу написао на полеђини своје свеске. У самоћи живи моја тајна реч. Ако је мој тата прочита, можда се моја жеља испуни, и поведе ме на путовање авионом.

Ћирилицом сам написао оно што највише волим, јер волим и њу, ћирилицу. Ако волимо своје писмо и покажемо ту љубав другима, можемо учинити да цео свет заволи ћирилицу.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: