Зашто волим ћирилицу – Теодора Дубљевић

Прошлог лета, негде пред крај распуста у гостима су нам били мој стриц Илија и стрина Олга.  Они живе у Канади. Олга је чилеанка која зна тек по неку реч српског језика.

С обзиром да се ближио почетак школске године, прионула сам на писање домаћих задатака и ако су нам гости били у кући.  Олги је пажњу првукао текст у мојој свесци, који је био исписан ћирилицом. Покушавала је да  прочита исписана слова, али јој није полазило за руком. Свима нам је њено „срикање“ било  смешно. Тада смо јој објаснили да је то ћирилица.  Да је ћирилица службено писмо у Србији. Сматра се најсавршенијим писмом у свету,  јер сваки  глас има свој –само један симбол. Рекли смо јој да је ћирилицу осмислио Вук Стефановић Караџић. Човек који је од сиротог сељачића из Тршића постао учен и угледан грађанин Беча. Савршеност овог писма се види у томе да „буквално“ како говориш , тако и пишеш. Тата је ћирилици посебно дао на важности, када је испричао анегдоту о свом колеги  који је добио некакво писмо од  генералног директора, које је било исписано латиницом.  Колега је то писмо вратио директору са захтевом да писмо буде исписано ћирилицм. Директор није имао куд па је морао да му напише ново писмо, овога пута исправно – исписано ћирилицом. Како би смо Олги доказали како је ћирилица једноставна , рекли смо јој да ми издиктира нешто на шпанском, њеном матерњем језику који нико од нас не говори. Све њене речи записала сам ћириличним писмом. Била је зачуђена  када сам све што је рекла , исправно прочитала и изговорила. Пожелела је да је научимо да ћириличним писмом напише своје име и презиме. Била је срећна када је својом руком исписала : „ Олга Хернандез Милићевић“.

Била сам поносна  што смо неког, ко је из неке далеке земље и говори други језик, успели да задивимо нечим што је тако јединствено за нашу земљу, а да то нису ћевапи, гибаница… Тада сам схватила колико је ћирилица занимљива и драгоцена. Тако је једноставна, а тако савршена. Због тога волим ћирилицу.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: