Зашто волим ћирилицу – Ања Јанић

Српско писмо је штампана и писана  ћирилица.

Сви језици користе неко писмо. Мада је наше писмо штампана и писана ћирилица, многи људи  је не користе, а неки је поштују и сматрају да треба да се више користи од латинице. Књиге се све више штампају латиницом, филмови су почели да се преводе латинцом, разна обавештења се пишу или штампају на латиници, странице на рачунару су на латиници као и разне друге ствари. Због свега тога људи опредељена за латиницу.

Ћирилица се раније, више  користила него сада. Дечије бајке су писане или превођене ћирилицом, наши писци издају књиге на ћирилици, како би је очували. Ако већ имамо своје писмо онда бисмо и ми требали да га користимо. Ћирилицу не смемо запоставити,  јер ће не коришћењем отићи у заборав. Наша ћирилица коју је Вук Караџић створио и оставио у наследство српском народу, полако је надмашује латиница која не пристаје нашем језику и говору. Време је да се тргнемо и схватимо да то што чинимо није исправно.  Када би творац српског језика и писма, Вук С. Караџић данас појавио у центру Београда и видео натписе изнад продавница, пекара, кафића помислио би да није у Србији. Требали бисмо да се трудимо да вратимо ћирилицу и да се зна да нам је она основно писмо.  Неки људи би требало да се угледају и да се исправљају зато што су потпуно запоставили наше писмо. Када би се све књиге штампале ћирилицом, деца би наставила да је свакодневно користе, па би се и старији лако вратили и почели да је поново користе.

Морао би читав народ да се потруди како бисмо очували ћирилицу и за нове генерације, које би опет на исти начин преносиле то на следеће генерације и тако би се ћирилица вратила и остала основно писмо Српског народа.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: