Зашто волим ћирилицу – Ђорђе Мирковић

Прва слова која сам научио да читам и пишем била су ћирилична. Било ми је интересантно да сазнам на како необичан начин се пише прво слово мога имена – „Ђ“.

Мислим да не постоји пуно народа на свету који у својим језицима користe  јединствена слова која нико други нема осим њих. На пример Кинези имају своје знакове, Грци користе свој алфабет, а Арапи имају своје писмо. У тој групи народа се налази и наш, са својим ћириличним писмом.

Као мали народ требало би да се тиме поносимо. Сопствено писмо може да каже пуно о богатој и интересантној прошлости народа који га користи. А нека слова која само ти имаш, и ниједан други народ на свету, могу да те учине јединственим и необичним у односу на све остале. Зато је и моје име, иако и у другим народима постоје слична имена (на пример, Жорж код Француза, Џорџ код Енглеза, Јоргос код Грка или Георги код Руса),  ипак једино које се пише словом „Ђ“.

Данас се у свету користи много различитих језика и писама, али највише енглески и латинично писмо. Ово писмо се све више користи и код нас. Може се видети у новинама, часописима, у титловима на филмовима и ТВ серијама, у рекламама, на паковањима производа у продавници, користи на компјутеру и на мобилном телефону.

На жалост, ми данас све више користимо латинично писмо, а све мање наше право и оригинално – ћирилично. Чак се и моја петогодишња сестра, која полако учи ћирилична слова често збуни када види неко латинично слово које се исто изговара као ћирилично, али се пише другачије од њега.

Зато мислим да треба да негујемо своје писмо – ћирилицу. Треба да га чешће користимо, јер ћемо његовим коришћењем бити богатији за познавање прошлости нашег народа. Наравно, мислим да треба да познајемо и друга писма, јер ћемо тако бити богатији знањем о другим народима, као и сличностима и разликама међу нама.

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

 1. Ljiljana
  Apr 23, 2013 @ 07:24:55

  Децо, свака вам част! Радови су вам изванредни! Све похвале родитељима и наставницима вашим!

  Reply

 2. djurinitalenti
  May 12, 2013 @ 11:21:25

  Хвала Вам, Љиљана!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: